A csipkebogyó a rózsafélék családjába tartozik. Évelő növény, 1–3 méter magasra nőhet. Gyümölcse apró, piros vagy narancssárga színű, ősszel érik be, és a természet egyik leggazdagabb C-vitamin-forrása.
Európa és Nyugat-Ázsia területén őshonos, hazánkban is gyakori a vadon termő változata.
Története:
Már a középkorban is ismerték, gyógynövényként alkalmazták a vitaminhiányos állapotok megelőzésére. A népi gyógyászatban a csipkebogyót teaként és szirupként is fogyasztották.
Gyűjtése / Szárítása / Termesztése:
A gyümölcsöt szeptember és október között gyűjtjük. Fontos, hogy érett és egészséges termést válasszunk, a szárításnál pedig árnyékos, jól szellőző helyet használjunk. Száradási aránya 2.1.
Kategóriák:
Piros
Rózsafélék
Európa
Nyugat-Ázsia
← Vissza a bloghoz