Csipkebogyó

Csipkebogyó

Természet egyik leggazdagabb C-vitamin forrása

Szerző: Balogh Alex | 2025.09.10

A csipkebogyó a rózsafélék családjába tartozik. Évelő növény, 1–3 méter magasra nőhet. Gyümölcse apró, piros vagy narancssárga színű, ősszel érik be, és a természet egyik leggazdagabb C-vitamin-forrása.

Európa és Nyugat-Ázsia területén őshonos, hazánkban is gyakori a vadon termő változata.

Története:

Már a középkorban is ismerték, gyógynövényként alkalmazták a vitaminhiányos állapotok megelőzésére. A népi gyógyászatban a csipkebogyót teaként és szirupként is fogyasztották.

Gyűjtése / Szárítása / Termesztése:

A gyümölcsöt szeptember és október között gyűjtjük. Fontos, hogy érett és egészséges termést válasszunk, a szárításnál pedig árnyékos, jól szellőző helyet használjunk. Száradási aránya 2.1.

 

Kategóriák: Piros Rózsafélék Európa Nyugat-Ázsia
← Vissza a bloghoz